Založ si blog

Ilúzia súkromia

Naozaj sa staráte o svoje súkromie na facebooku? Viete, kto vidí vaše osobné informácie? Nastavujete si súkromie na facebooku viackrát do roka? Odpovedali ste na všetky otázky áno, avšak aj tak sa vám už niekedy zdalo, akoby facebook čítal vaše myšlienky? Odpoveď je nie. Nie, nemáte paranoje.

Zaujal ma príbeh rakúskeho študenta práva, Maxa Schermsa na stránke taz.de, ktorý v roku 2011 požiadal facebook o zaslanie všetkých dát, ktoré majú o ňom uložené. Všetci Európania majú právo požiadať o tieto informácie, pretože facebook má sídlo v Dubline, v Írsku. Síce to chvíľu trvalo, nakoniec facebook Maxovi poslal CD s 1222 PDF súbormi. Bol veľmi prekvapený, koľko o ňom facebook vie a koľko si pamätá. Podľa tejto teórie ľudia pracujúci pre facebook môžu pokojne čítať súkromné konverzácie. Aj vaše! Takisto môžu ich obsah použiť proti vám, napríklad pri podozrení z trestného činu.

Facebook vie, kedy ste správy písali aj kedy presne ste sa prihlásili. Všetky prihlásenia sa evidujú a zapisujú do grafov. Maxovi tiež poslali dáta, ktoré obsahovali informácie o jeho priateľke Lise. Tá používala na pridávanie fotiek svoj iPhone, vďaka ktorému mal o nej facebook oveľa lepší prehľad. Pomocou GPS súradníc môžu byť dáta použité na presné určenie polohy, kde sa nachádzate.

S príchodom biometrického rozpoznávania tváre, ktoré Mark zaviedol na facebooku, je možné vedieť o miliónoch ľudí, kto, kde, kedy, bez toho aby ste sa označovali, poprípade checkovali. Keď sa Max začal zaujímať viac o to, čo všetko používa facebook z našich osobných údajov, vedenie sa odvolalo, že je to dôverná obchodná záležitosť. V tomto prípade by sa dalo polemizovať o tom, čo je dôverné.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko osobných údajov facebooku ponúkate? Pýta sa vás na vaše obľúbené knihy, hudbu, filmy, adresu, telefónne číslo, emailovú adresu, prácu, kluby, vzdelanie, sexuálnu orientáciu, záujmy, vzťahy… Nehovoriac o tom, že obsah vašich súkromných správ je naozaj využívaný na marketing. Priznám sa, že som donedávna neverila, že to, čo sa nachádza v mojich súkromných správach, nie je súkromné. Až kým mi moja známa neukázala svoju konverzáciu s priateľom o jej možnom neželanom tehotenstve. Na moje počudovanie jej vzápätí začali vyskakovať reklamy na tabletku „PO“, konkrétnej nemenovanej značky. Takže primárny zámer sociálnej siete facebook je komunikácia?

Pravdaže samotná sociálna sieť ponúka rady, ako si uchrániť svoje súkromie. Nie je práve facebook ten, ktorý si spokojne využíva osobné údaje na marketingové účely? Je však dôležité kontrolovať si nastavenia súkromia, pretože facebook  často mení sekciu zaoberajúcu sa súkromím. Nikto si nepraje, aby mala verejnosť prístup k osobným informáciám ako telefónne číslo alebo adresa. Pokiaľ si každý používateľ facebooku nastaví súkromie, tak, ako mu to vyhovuje a bude využívať facebook rozumne, nemyslím si, že je dôvod na paniku. A viesť nejaké žabomyšie vojny? Je to tak, ako to je. Komu sa nepáči, nech si zruší účet, aj tak sa mu nepodarí vymazať všetky údaje z kyberpriestoru. NIKDY!

Stop!

15.10.2014

19.9.2014, STOP! D1, smer Praha, STOP! Pol desiatej ráno, STOP! Auto sa prudko pohýňa dopredu, STOP! V sekunde dostávame šmyk, STOP! Prvýkrát narážame do zvodidiel, kričím nie, STOP! V aute sa ozýva môj hlas, druhý náraz do zvodidiel, STOP! Nedá sa mi odopnúť pás, neviem čo sa deje, STOP! Otec otvára moje dvere, vidím kamión rútiaci sa tesne vedľa vraku nášho auta, [...]

Keď ho konečne našla. ..

20.07.2014

Piatok večer, on si chystá svoje kľúče od BMW, vyťahuje zo skrine biele tričko s krokodílom na hrudi, aplikuje na seba minimálne polku obľúbenej voňavky, nageluje posledné pozostatky vlasov, ešte zopár pohľadov do zrkadla, zopár nacvičených póz a je pripravený vyraziť napospas noci. Ona zakryje všetky prirodzené črty tváre, všetky krásne nedokonalosti asi miliónom [...]

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

vojna na Ukrajine, vojak, obrnené vozidlo, front

ONLINE: Briti zvýšia pomoc Ukrajine. Putin by sa nezastavil na poľských hraniciach, tvrdia

23.04.2024 05:55, aktualizované: 07:15

"Ak sa Putinovi umožní uspieť v tejto agresívnej vojne, nezastaví sa na poľských hraniciach," vyhlásil britský premiér po ohlásení rekordnej pomoci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6195x
Priemerná čítanosť článkov: 2065x

Autor blogu

Kategórie